Med anledning av en artikel i fredags i SmT gällande träningstider för herrlaget på dagtid så vill jag klargöra hur jag och föreningen agerat.
Först vill jag bara påpeka och understryka att vi uppmuntrar barn i både skolan och på deras fritid att vara aktiva. Detta ingår liksom i vårt koncept som förening och därom råder ingen tvekan. Vi som förening bedriver även ett antal andra verksamheter som direkt riktar sig mot en aktiv fritid.
Ett brev skickades till olika mottagare i Nässjö där gymnastiklärarna på 3 skolor i kommunen redogjorde för deras inställning kring problematiken. I verkligheten är det 1 skola det berör (utom 1 lektion för Brinells gymnasie) nämligen Norråsa skolan.
Denna diskussion om halltillgänglighet är ingen nyhet. Jag har själv varit inblandad under flera år och föregående säsong skulle Norråsaskolan meddela föreningen om de inte utnyttjade tiden/hallen så vårt herrlag skulle komma intill (Vi hade 3 tider i veckan). Inte en enda gång meddelade sig skolan och vid ett av våra möten inför denna säsong så lovade biträdande BU chef och rektorn på Norråsaskolan att så skulle ske och vi fick även ett sms från gymnastiklärare, som författade brevet, där han lovade att de skulle höra av sig. Bara senaste veckan så stod hallen tom delar av dagen då Norråsskolan hade simning och ingen från Norråsskolan hörde av sig.
Både skolan och vårt coachteam är väl medvetna om hur terminen/säsongen kommer se ut och för att underlätta för skolan så önskade vi 18 tider under perioden fram till nyår (ca 1,5 lektion per vecka för skolan).
Jag samtalade med Rasmus Ax på Sm.Idr/Sisu angående hur kommuner/skolor sköter bokning av lokaler. Han sa att Nässjö var lite speciella i detta fall då de har lämnat över all kontroll av lokalerna till skolan. Han förstod inte deras tänk då de bokar upp en verksamhet och betalar fullt ut även om de nyttjar lokalen eller inte. Förra veckan antar jag att skolan betalade dubbelt då det badades. Jag ställer mig bakom att skolan ska i första hand nyttja lokalerna men det måste ske i samarbete med föreningarna. En fritidschef på höglandet jag pratat med säger att det är mumma för deras ekonomin på K&F.
Jag har naturligtvis försökt vara en del av lösningen. På dagtid i dag så står tennishallen helt tom fram till 16.00. Vi har föreslagit att den ska utnyttjas av skolan. Skolan har anmärkt på 2 saker. Golvet är för hårt för skoleleverna och det finns för få omklädningsrum.
Nässjö Basket och framförallt tennisklubben (Anders Hermansson) la ner ett stort arbete på att hitta finansiering av ett nytt golv och tillsammans hittade vi pengar, ca 300 000:-, för byte av golv.
Problemet var då omklädningsrum. Vårt första alternativ var att utnyttja de befintliga omklädningsrummen i sporthallen och eleverna gick med ytterskor till tennishallen. Detta var omöjligt enligt bitr.bu.chef och rektorn (sträckan är 188 steg eller 141 m dörr till dörr, ja jag har stegat ut det) då föräldrar och elever skulle beklaga sig. Vi andra kring mötesbordet var av annan åsikt.
Ett annat alternativ var att docka på 2 omklädningsrum (gjordes när Brinell byggdes om). Varje omklädningsrum skulle kosta 350 000:- att köpa men kunde leasas till ett billigare pris av Flexator.
Till saken hör att när dessa möten hölls så skulle en skola för 200 elever byggas intill tennishallen och av den totala budgeten på 67 miljoner skulle 10 av dessa miljoner avsättas till idrottsyta (enligt bitr.bu.chef). Vi föreslog då att ta pengar från den budgeten och ställa i ordning tennishallen för då skulle näst intill alla hall problem dagtid vara lösta. Även detta förslag viftades bort.
Jag är fullständigt medveten om att denna lösning skulle vara temporär och att idrottsytorna i centralorten är för få och ej anpassade till alla idrotter. Vi kommer behöva en ny hall och de tidigaste ritningarna jag sett är sen 1984 då Roland Skagert drev frågan.
Jag träffar många människor dagligen i mitt arbete och många ser mig synonymt med Nässjö Basket. Det är oftast hur kul som helst men denna helg var ingen favorit då vi som förening framställs som egoistiska och mot skolan. Vissa kommentarer kunde jag vara utan men så är ju livet, vi tycker inte alla lika.
Gymnastikläraren på Norråsaskolan, som är författare till brevet, har aldrig varit med på något möte där jag har varit med. Jag tycker personligen att dessa saker ska skötas intern och inte via massmedia. Vi har tyckt olika vid våra möten men på nåt sätt ändå förstått grundproblematiken.
Nästa år kommer gymnastiken utökas ännu mer och här har bitr.bu.chef och rektorn varit jättetydliga, ert herrlag kommer nästa år inte komma intill en enda gång i sporthallen.
Vi hoppas naturligtvis att vi kommer hitta en lösning men i dagsläget ser det knepigt ut.
Jag har valt att inte ge mig in på resonemang kring det sportsliga eller dess verkningar för vårt elitlag utan det lämnar jag över till vår headcoach.
Christer Sabel
Nässjö Basket.